Ik ging van licentiate in de communicatiewetenschappen, naar fysiotherapeut, naar mentale trainer en coach

Life happens. Zoals het soms gaat, zien we pas na verloop van tijd hoe alle stukjes in de puzzel passen.  Zo was het in ieder geval voor mij. Het heeft lang geduurd voor ik focus vond en wist wat ik écht wilde doen met mijn leven. Heel mooi - vind ik nu - hoe tal van schakels de ketting hebben gevormd voor het anker van mijn methodiek, hoewel het niet altijd makkelijk is geweest.

Waar ik ondertussen absoluut zeker van ben: We zijn nooit "af" als persoon, we zijn nooit klaar met bijleren en groeien. En ik kijk uit naar wat de toekomst nog allemaal brengt.

Toen ik in 2010 in Denemarken afstudeerde als fysiotherapeut, begon ik te werken op de neurologische afdeling van het ziekenhuis in Næstved. Daar leerde ik over "neuroplasticiteit" en raakte ik gefascineerd door de werking van onze hersenen. Neuroplasticiteit betekent dat je hersenen zich kunnen aanpassen en veranderen op basis van je ervaringen, gedachten, en wat je herhaaldelijk doet. In eenvoudige woorden: je hersenen zijn flexibel en kunnen nieuwe neurale verbindingen maken. Dat is spannend op vlak van fysieke revalidatie, maar het betekent ook dat je mentale patronen kunt doorbreken!

Tijdens de jaren die volgden merkte ik ook dat de mate waarin patiënten fysieke symptomen ervaren en duurzame resultaten behalen bij behandeling en training, vaak samenhangt met hoe die patient de innerlijke wereld  van gedachten, emoties en overtuigingen beleeft. Ik besefte dat ik in mijn job als fysiotherapeut vaak slechts toppen van ijsbergen zag en met de kraan open stond te dweilen. Mijn interesse om op andere manieren te kunnen helpen groeide, en ik begon meer te leren over onze hersenen, psychosomatiek en menselijk gedrag.  

Maar mijn grootste leerschool werd aangeboden door wat het leven voor mij persoonlijk nog in petto had, en zoals J.K. Rowling het met iets andere woorden prachtig heeft gezegd: "Rock bottom became my solid foundation" voor mijn verdere evolutie van fysiotherapeut naar mentale trainer en coach. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na mijn universitaire studies in België heb ik 18 jaren in het buitenland gewoond, in 3 verschillende landen. Ik heb wel wat uitgeprobeerd op vlak van verandering, aanpassing en opnieuw beginnen. Ik houd van avontuur, en begon met valschermspringen en klimmen op mijn 21ste, later ook met BASE jumpen. Door de sport begon ik te reizen en enkele jaren later verhuisde ik naar de Zwitserse Alpen om er mijn passie voor extreemsport en de natuur ten volle te kunnen beleven. Ik had altijd veel gesport, ook competitief, had een sterk en gezond lichaam, zat vol wilskracht en “blijven gaan”. Na Zwitserland werd het Denemarken. Een nieuw land, een nieuwe taal, opnieuw studeren. Ik werd fysiotherapeut. Na 8 jaren Denemarken werden het 7 jaren Spanje. Weer een nieuw land, een nieuwe taal, en weer opnieuw beginnen… Uiteindelijk, na 18 jaren werken en studeren in het buitenland, kwam ik terug naar België. 

En een paar maanden later ging de wereld op slot - Covid happened. Tegen alle verwachtingen in was ik ook zwanger geworden, op mijn 43ste! En plots werd alles anders. Zwanger zijn tijdens Covid beleefde ik als bevreemdend en beangstigend, de bevalling verliep allesbehalve zoals ik had gehoopt, de periode erna was super moeilijk, en super eenzaam. Van alle avonturen en extreemsport die ik had beöefend, was de overgang naar mama worden voor mij het meest extreme wat ik ooit al had gedaan.

Na mijn universitaire studies in België heb ik 18 jaar in het buitenland gewoond, in 3 verschillende landen. Ik heb wel wat uitgeprobeerd op vlak van verandering, aanpassing en opnieuw beginnen. Ik houd van avontuur, en begon met valschermspringen en klimmen op mijn 21ste, later ook met BASE jumpen. Door de sport begon ik te reizen en enkele jaren later verhuisde ik naar de Zwitserse Alpen om mijn passie voor extreemsport en het buitenleven ten volle te kunnen genieten. Ik had heel mijn leven veel gesport, ook competitief, had een sterk en gezond lichaam, zat vol wilskracht en “blijven gaan”. Na Zwitserland werd het Denemarken. Een nieuw land, een nieuwe taal, opnieuw studeren. Ik werd fysiotherapeut. Na 8 jaren Denemarken werden het 7 jaren Spanje. Weer een nieuw land, een nieuwe taal, en weer opnieuw beginnen… Uiteindelijk, na 18 jaren werken en studeren in het buitenland, kwam ik terug naar België. 

En een paar maanden later ging de wereld op slot - Covid happened. Tegen alle verwachtingen in was ik ook zwanger geworden, op mijn 43ste! En plots werd alles anders. Zwanger zijn tijdens Covid beleefde ik als bevreemdend en beangstigend, de bevalling verliep allesbehalve zoals ik had gehoopt, de periode erna was super moeilijk, en super eenzaam. Van alle avonturen en extreemsport die ik had beoefend, was de overgang naar mama worden voor mij het meest extreme wat ik ooit al had gedaan.

Fast forward een paar jaren: Nu alleenstande mama van een zoontje dat eerst heel moeilijk sliep en dan constant ziek werd, een op de klippen gelopen relatie die me achterliet met enorm veel stress en angstgevoelens, en geen idee meer wat ik beroepsmatig wilde doen.

Dat ik het leven in extremen beleefde is duidelijk. Voordien had ik alles met wilskracht aangepakt. Maar die batterij was leeg. Wilskracht is geen houdbaar fundament voor langdurige groei en persoonlijke ontwikkeling. Het raakt op wanneer je het te lang of veel te intensief gebruikt.

Er kwam een “full stop”, dat was mijn keuze moment. En ik ben - misschien wel voor de allereerste keer - eens écht opnieuw begonnen. Met het besef dat ik ondanks mijn stoere buitenkant heel mijn leven weinig eigenwaarde had gehad. Dat ik mijn identiteit liet afhangen van mijn prestaties en skillset, vaak getoetst aan de maatstaven "anders" en "beter dan". Met het inzicht dat ik mijn gevoel van geluk en tevredenheid sterk liet afhangen van hoe anderen op mij reageerden en van de mening die ze konden hebben over wie ik dacht te zijn. Maar vooral met geduld, met ups en downs, en met een doel. 

Ik heb het niet alleen gedaan, zeker niet tijdens die eerste en loodzware stappen. Maar vanaf toen is het daadwerkelijk allemaal anders geworden. Geen quick fix. Wel elke dag opstaan met een bewuste keuze en een persoonlijke missie om aan mezelf te werken en de mama en vrouw te worden die ik wil zijn. En dat is natuurlijk nooit af. 

Het heeft me altijd het meeste vreugde gebracht om anderen te kunnen helpen. Door mijn achtergrond in extreemsport en mijn opleiding als fysiotherapeut was mentale training me als concept niet vreemd. Er ontbrak veel theorie, maar wat vooral ontbrak was het omzetten van theorie naar praktijk. 

Eén van mijn verslavingen is bijstuderen (er zijn er wel ergere zeker?). Ik verdiepte me in mentale training, coaching, visualisatie- en hypnosetechnieken. Maar het maakt niet uit hoeveel boeken je leest of certificeringen je behaalt als je kennis niet verder gaat dan het opzuigen van informatie. Mijn sleutelwoord werd transformatie, van weten naar doen en worden. En dat begon allemaal bij mezelf. 

Mijn puzzelstukken vielen één voor één op hun plaats, en ook mijn missie en visie voor de toekomst werden duidelijk. Daar lag het, het laatste puzzelstukje van mijn “Life 2.0.”: Anderen helpen werken aan hun "binnenkant".

Tips voor stressverlaging, zelfvertrouwen en motivatie.

Krijg tools gebaseerd op mentale training in je mailbox. Geen constante spam, beloofd!